Thursday, November 27

APA AKU DAH BUAT!!!



ok lah mari kita cerita pasal keje, apa aku buat selama ni hermm aku illustrator la apa lai, apa keje illustrator ni ?..ohhh melukis cover buku...oh mudah je tu,... semudah abc..tidak tidak ..tidak semudah itu, illustrator bermaksud buat macam macam , kepelbagaiaan dan selagi bende tu berkaitan ngan idea..lukis.. pensil pen ,warna.. ukur, gunting, tampal ... amend.. dan orang yg pertama dan first class sekali akan dipersalahkan kalo ada kesilapan dalam animation itulah illustrator



aku illustrator dalam bidang animation.. so storyboard tak leh elak lah mmg keje aku la tu...
ni lah contoh papan cerita aku ni ...kotak nyer sempit kecik dan sendat... charachternyer padat, semak dan padu..jadinyer tangan aku kaku dan membatu..sakitlah siot

lepas art director bagi arahan angle mana dia nak dan idea idea superb lain yg dia nak maka aku pon terjemahkan lah dalam bentuk papan cerita ni walaupon papan yg satu ni lembut dan lembik senang koyak dari papan sebenar kat luar sana nun..( saja buat lawak bodoh ps jgn lupa gelak eh)

kemudian kene lah lukis charachter design..kalo tak, nak animatekan apo bendenyerkan..maka ni lah antara charachter design yg aku buat dan mmg confirm mesti kene ubah sana sini berdasarkan nafsu dan selera ORANG ATAS ..sebelum betul2 finalize



kemudian bersiap sedia lah dialam keriangan maka aku pon dikehendaki membuat key pose berdasarkan storyboard tadi untuk mengerakan makhluk makhluk kartun kat atas ni





ni antara key pose yg aku buat, ada banyak lagi nanti aku pose kan lagi banyak...


2 comments:

meo188 said...

wow, menarik. xramai yg ada kbolehn mcm nie.

ajie said...

best tul kalo bleh buat animation...

last2 ...gua ambiik bidang buat sarang labah2

teruskan indra...wa nak tgok lagi hasil keje lu...hehehe