Sunday, March 28

BERNAFAS DALAM KULAT!

 Ni Kulat.. jenis apa aku tak tau he he! 

Nah ni cerita pasal kulat!

Sejak lima dekad lalu, organisma kecil seperti kulapuk cendawan, yis dan kulat memberi sumbangan yang besar dalam dunia perubatan. Antobiotik pertama sendiri terdiri daripada ekstrak kulat. Ubat penicilin, tetracylene dan auremycin terhasil daripada kulapuk cendawan. Organisma ini turut digunakan untuk mengkomersilkan produk seperti roti, bir, keju asid organik dan vitamin c.
..
Pil Vitamin C yang anda ambil selama ini juga berasal daripada ekstrak sejenis kulapuk cendawan. Ini adalah antara khasiatnya yang tidak diketahui ramai. 


 Oh cukuplah tu! Tak ada selera nak cerita pasal sains ( aku sangat bodoh tentang sains ha ha ha!!)


Apa yang aku nak  cerita sebenarnya pasal kulat yang satu ni!


Ha yang ni pun Kulat gak! Komik yang dah dimakan kulat.. Lama betul aku tak sentuh!


Sehinggalah aku terbaca artikel pasal kulat yang agak positif dalam internet, 
Jadi apa kata aku menukar komik berkulat aku ni jadi sesuatu yang berguna pada aku ha ha! Gelak walaupon tak kelakar!!


Cebisan kulat yang dibawa keluar dengan hati hati...Agak kotor, berhati hati jangan tertingal kesan ditangan!


Bersihkan sedikit demi sedikit dan gantikan dengan garisan mikro organisma yang lebih pekat! hitam! dan Likat!

Kemudian tambah sedikit pewarna dengan hati hati dan penuh kesabaran. Dan akhirnya kulat dah bertukar wajah. Boleh la guna kat mana mana, kalau ada yang sudi!

10 comments:

cikTi said...

kulat kat roti tu,,penicillium biasenye,,

pndai mlukis,.

cikti smpai skarang tgn keras mcm batu..

INDRA QIRANA said...

Cik ti: tu dia saintis dah tolong solve misteri he he... lawa rupanyer kulat kalau tengok dekat dekat eh..

meo188 said...

wah... cantik kulat itu

ahmadyusrie said...

haha ingatkan ape tadi...tajuk yg sangat pelik...
nice, pandai kamu melukis..

afaniL said...

saintifik sungguh posting ni.. cik indra tak jawap mail saya.. patah hati saya.. huhu

INDRA QIRANA said...

meo: tulah tak sanga berwarna warni bende ni...ni mungkin orang kata rupa tak cantik tapi hati....uhh bermadah lak aku

INDRA QIRANA said...

ahmadyusrie:Thanks, tajuk aku memang banyak mengarut, sama macam tuan blog ni jugak wehehehe

INDRA QIRANA said...

afaniL: he he aku tak tau pon sains sains ni saja jer mengada ngada he he

hermm email tu rasanya dah jawab dah...

jangalah patah hati bro, nak sambung pakai apa nanti he he...

afaniL said...

uhmm dalam p e r g h tu inbox tu full bro.. email q i r a n a d u a a t y a h o o d o t c o m kan? takde reply pun pasal galeri tu.. huhu

e p i x ____ said...

terpegun jap tgk komik buatan sendiri.
:P
boleh apply masuk geng nie.