Sunday, February 7

BARANG BAIK!

Mahu barang yang baik... baiklah kupersembahkan barang yang baik sekarang!


 

Illustrasi dan gaya Romantik yang mempersonakan, antara gambaran poster yang sangat diingati sepanjang zaman...






Jauh sebelum Frank Miller dan Robert Rodriguez, antara yang pertama mengunakan kombinasi hitam, putih dan merah sangat Noir



Poster filem yang masih mengunakan Illustrasi seperti mana era era 60 an, Simple dan mengujakan , gabungan merah biru dan putih sangat menyerlah




Poster saja dah cukup menyeramkan!!




Lama sebelum Ju On menguasai TV, Poltergeist mengunakan kekuatan visual kegelapan suasana dan nyalaan TV ...





 Poster mengunakan teknik kiasan, kelembutan dan kekejaman





 
Wajah wajah Koboi yang penuh sisi kegelapan , Contoh pengunaan gabungan muka muka watak tanpa merencatkan visual dengan bantuan komposisi yang menarik




Gambaran sebuah pengharapan, warna suram dan penggunaan muka type yang klasik ( tapi ambil kreatifitinyer sahaja, cerita ini tentang perjuangan Yahudi k.Free Palistine!!)





Gambaran penuh romantika dan erotik lembut, Titanic dipapar seolah olah batu nisan pada nyawa penumpang dan juga cinta hero dan heroinyer, SorryAvatar tak mampu menyayinginya poster movie ini.




Penggunaan Illustrasi dan komposisi crowded tak semestinyer tidak elok, Kelebihan poster ini ialah kita akan lama memerhatikanyer seperti membaca sebuah komik. Drew Struzan sentiasa menang untuk menghasilkan sebuah poster yang menarik begini






Sama seperti diatas, sukar nak memilih antara The Hook dan Cuthroat Island dua duanyer sama best






ET mengunakan kekuatan Visual, macam pernah tengok visual sentuh jari ngan jari ni ...tapi dimana ehhh?



Poster movie dengan stail grunge, visual messy dan sangat kuat dan melekat dimemori seperti mengunakan gam gajah ...




Poster movie yang menunjukan misteri dan sensasi seekor Godzila, tunjuk kaki sudah cukup!



Terasa kerumitanyer





Rumit dan kreatif  ala sebuah potret atau sebuah magazine Time!





bayangan tangan, jari, darah dan samar mengambarkan cerita mengenai kesamaran identiti




pengunaan shape, font, negative dan positive space, itu saja sudah cukup menguatkan Poster A.I ini



Movie poster yang sangat Noir seperti biasa hitam, merah dan putih seperti satu sumpahan kombinasi warna yang tak akan berpisah untuk sepanjang zaman dalam dunia perfileman



poster saja sudah cukup menceritakanyer Sebuah pertembungan di persimpangan antara Dunia Fantasi fairy tale dan dunia kekejaman dan keseraman. Permainan gabungan  warna yang cukup misteri!!



Ibarat sebuah cover Komik sangat sensasi

apa komen anda pulak!?
Kalau anda ada senarai yang lain sila nyatakan...

16 comments:

zehe said...

TARRRBAIK!!!

Jijahh @ f.k said...

mmm unic

INDRA QIRANA said...

Zehe: ya memang antara yang terbaik

INDRA QIRANA said...

jIJAHH: yup mmg try cari yang uniknyer...

Kitosia said...

Memang best lah suma poster2 nih..

INDRA QIRANA said...

kitosia: mungkin ada lagi yang best tapi aku tak senaraikan maybe next entry aku buh lagi he he

Kentut said...

takdepun movie2 tempatan. tak 1 malaysialah ko ni. heh heh...

poster razak mohiddee tu kupas2 la jugak.

touyakaruma said...

Paling suka jaws ngan terminator

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

dalam byk2, aku terpaksa cakap aku suke poster godfather ngan poltergeist je. kene ngan jiwa aku. permainan kontras gelap dan bercahaya yang lebih memberikan fokus pada kegelapan.

pernah lihat cahaya kecil di hujung terowong? buat aku tak sabar menunggu apa yg sebenarnya ada di sebalik sana.

sebab tu aku suka. :P

INDRA QIRANA said...

touyakaruma: ya jaws ada kekuatan pada visualnyer manakala terminator dengan kreativitinyer

INDRA QIRANA said...

Akeji Hiroshi: he he nasib baik ada jugak yang ko minat he he

Zampeada said...

aku suka poster godfather..

INDRA QIRANA said...

zampeada: nampaknyer ramai yang suka ngan poster filem Godfather he he

INDRA QIRANA said...

he he macam mana bleh tak perasan cik kentutnyer komen, movie tempatan tak masuk book lagi he next time bleh la he heee

aremierulez/Amirul said...

the poltergiest terbaik cite tu...

INDRA QIRANA said...

aremierulez/Amirul: he he masa aku kecik kecik dulu sesak nafas aku tgk citer ni